15 april – 17 juni Leids Volkshuis

Jacques van Kampen, Frank Zorge, Gert Versluis, Jacqueline Borg, Yvonne van Erkel, Monika Michalski, Annelies van Wijk, Thea Huiberts, Arend Weijand, Irene Kurpershoek

Jacques van Kampen (1952) is voornamelijk een autodidact. Kriebels in zijn hoofd en handen drijven hem sinds het jaar 2000 telkens naar de schildersezel, waar hij zich kan uitleven met acryl- en olieverf. Schilderen geeft hem een gevoel van vrijheid; alles mag op het doek er moet niets. Soms borrelen er beelden in hem op, die hij meteen op het doek wil hebben. Een andere keer wordt hij gegrepen door iets uit de werkelijkheid wat hij op zijn eigenwijze manier wil weergeven. Vaak is er een combinatie van fantasie en werkelijkheid.

Mijn naam is Frank Zorge. Onder de naam Second Life Art maak ik vanaf 2007 metalen beelden en lampen van alledaagse gebruiksvoorwerpen. De meeste onderdelen van de kunstvoorwerpen zijn van metaal, maar ik voeg af en toe ook andere materialen toe. De metalen onderdelen haal ik van de kringloop of krijg ik van vrienden en bekenden. Ik zorg er daarmee voor dat de voorwerpen een (heel ander) 2e leven krijgen. Hopelijk worden ze daarmee onsterfelijk….

Meer kunst is te zien op: secondlifeart.nl

Gert Versluis (1951) schildert nu ruim zeven jaar. Hij wisselt daarbij regelmatig van thema, techniek en formaat. Dit keer zijn het schilderijen van beelden die verschillende plekken in de stad bij hem oproepen: hoe het was, is of zou kunnen zijn.

Jacqueline Borg heeft haar opleiding gevolgd aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Naast haar vrije werk specialiseerde zij zich vooral in het tekenen en schilderen van portretten. “Ik loop graag langs het strand en door de duinen. Vooral aan het eind van de dag, wanneer het licht zacht en warm is geworden en de meeste mensen al naar huis zijn gegaan.” Het water, de lucht en het licht, maar ook het blauwe touw wat aangespoeld is vormen een inspiratiebron. Op reizen zie ik het liefst rotsen uitlopend in een zee. Vaak neemt een schilderij een loopje met me en ontstaan er dingen bij verrassing.

Meer info: www.jacquelineborg.nl

Yvonne van Erkel: Na mijn werkzame leven ben ik onder begeleiding van de Leidse kunstenaar Willem Breddels begonnen met schilderen in olieverf. Fotograferen deed ik altijd al graag en die hobby is veelal een inspiratiebron voor het brede scala aan onderwerpen dat in mijn schilderijen tot uitdrukking komt.

Annelies van Wijk-Lamers: Het hier tentoongestelde werk is gemaakt met olieverf. Vaak zit er een acrylschildering onder die ik soms helemaal of gedeeltelijk overschilder. Mijn onderterpenen haal ik uit de natuur. Ook maak ik hiervoor gebruik van meestal zelfgemaakte foto’s en soms ontstaat een schilderij meer intuïtief. Ik exposeer regelmatig in bibliotheken, galeries, ziekenhuizen en zorginstellingen, vaak met leden van de Leidsche Mondialen. Ik woon in Koudekerk aan den Rijn en heb jaren les gehad van verschillende docenten bij Parkexpressie in Alphen aan den Rijn. Later had ik les bij de Volksuniversiteit te Leiderdorp.

Bijna al mijn werk is te zien op www.penseel.wordpress.com.

Thea Huiberts: Expositie etsen van Thea Huiberts in het Leidsch Volkshuis. Het thema van haar expositie zijn etsen van de Delfts blauwe tegels van de Stadstimmerwerf. Dit is het thuispand van de Leidsche Mondialen.

Monika Michalski: fotografe en internationaal gevormde kunstenares. Exposities in binnen en buitenland. Ze past diverse technieken toe in haar fotografisch werk, waardoor het sprookjesachtig en soms hallucinant overkomt.

Arend Weijand: Zilversmid. Zijn passie voor het ontwerpen van sieraden vond zijn oorsprong in India. Hij gebruikt voor zijn (industriële) ontwerpen ruwe materialen gecombineerd met zilver. De contouren van Leiden zijn een regelmatig terugkerend thema.

Irene Kurpershoek: schildert op heel klein formaat, maar ook op groter formaat. Haar thema’s stemmen je vrolijk maar ook tot serieus nadenken. Het weergeven van menselijke emoties op doek is een belangrijk thema.