De Leidsche Mondialen

Hoe het allemaal begon

De Stichting “De Leidsche Mondialen” werd in september 2008 door Justus Dick Bakhuizen van den Brink opgericht. Hier kunt u de oprichtingsakte lezen.

Het idee voor een kunstenaarscollectief ontstond al eerder op een vrijdagmiddag in het T-Huis van het Kunstenaars Centrum Haagweg 4 te Leiden. Het was een gezamenlijk idee van Dick Bakhuizen van den Brink, Hans de Vrijer en Rafel Mnatsakanov. Het kunstenaarscollectief werd de “Vrijdag Middag Loge “genoemd. Naderhand verhuisde het collectief naar het atelier van Dick op de eerste verdieping van het pand en kreeg toen de naam “De Leidsche Mondialen”.

Al snel groeide de groep uit naar zo’n 10 kunstenaars, waaronder Hans de Vrijer, Margreet Frederiks, Reinier van Schoonderwoerd den Bezemer, Zina Anisamova, Alie Ronkes van Vliet, Eric Sybren en Eric Wolkers (zoon van Jan Wolkers).

Na het overlijden van de kunstenaars Hans de Vrijer en Ko Maris richtte Dick Bakhuizen van den Brink de Stichting De Leidsche Mondialen op. Reden was dat beide overleden kunstenaars een lichte schuld hadden, waardoor de schuldeisers met hun kunstwerken aan de haal wilden. Dit werd op tijd vermeden, er kwam een veiling zodat vrienden en familie het werk voor weinig konden opkopen. Hierdoor werd de kunstwerken veiliggesteld, waarbij door borging het werk van overleden kunstenaars behouden kan blijven voor de toekomst.

De bedoeling was om een beheersstichting te maken die in overleg met de leden en familie de artistieke nalatenschap zou kunnen regelen van een overleden collega/lid.

Een streven uit de begintijd was ook dat er ooit een museum zal komen waar het werk van de Leidsche Mondialen te bezichtigen zal zijn en bewaard zal worden voor de toekomst.

Hoe is het nu

Na de beginperiode bleek het moeilijk om geschikte expositieplekken te vinden. Een eigen plek vinden bleek praktisch onmogelijk. Maar dankzij een aantal winkeliers kon er in verschillende winkelruimten in Leiden worden geëxposeerd. Ook het Gezondheidscentrum in Leiderdorp werd regelmatig volgehangen met werken van verschillende Mondialen. Ook het gemeentehuis van Katwijk werd een aantal keren bezocht voor een fraaie expositie.

Vast onderdeel van de Leidsche Mondialen was de maandelijkse vrijdagmiddagborrel in café De Uyl van Hoogland. Een maandelijks hoogtepunt voor talloze leden. Gezellig kletsen onder het genot van een hapje en een drankje.

Maar de grote verandering trad op toen de Mondialen eind 2021 de beschikking kregen over de Stadstimmerwerf, een van de oudste nog bestaande panden in de Leidse binnenstad. Na een grondige opknapbeurt van enkele maanden werd het pand het nieuwe centrum van de Leidsche Mondialen. Vanaf maart 2022 werd begonnen met een vierwekelijkse cyclus van exposities van leden.

Door de ligging van de Stadstimmerwerf en de herkenbare gevel trok dit kunstcentrum vele duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Met hulp van de enthousiaste vrijwilligers werden de bezoekers door het 17e eeuwse pand geleid, waarbij ze ook werden geïnformeerd over de expositie. Het gevolg hiervan was weer dat er regelmatig kunstwerken werden verkocht aan de bezoekers.

Door dit succes nam ook het aantal leden toe. Momenteel bestaan de Leidsche Mondialen uit ruim 50 kunstenaars.

Het bestuur

Het huidige bestuur van de Leidsche Mondialen bestaat uit:

Voorzitter: Ton Kohlbeck
Secretaris: Herman Scholten (e-mail info@deleidschemondialen.nl)
Penningmeester: Hans van Iterson (e-mail penningmeester@deleidschemondialen.nl)
Coördinator exposities: Corien de Kler
Coördinator vrijwilligers en exposities: Dea Brak
Coördinator facilitaire zaken: Lenie Dubbeldeman
Coördinator algemene zaken: Ed Dubbeldeman