15 dec 2023 Opening expositie in STW

Vrijdag 15 dec 2023 werd onder grote belangstelling de Mondialen expositie in de StadsTimmerWerf geopend.

Het weer was geschikt om de openingstoespraken buiten te houden.

Dea Brak, coördinator vrijwilligers, memoreerde nog even de fantastische nominatie van het vrijwilligerswerk van de Mondialen voor de Leidse Vrijwilligersprijs. Verder kondigde ze een speciale kunstfilmvoorstelling aan voor uitsluitend vrijwilligers en kunstenaars van de Leidsche Mondialen. Tot slot had ze verheugende mededeling dat er goede ontwikkeling zijn om het Rembrandtbeeld van Gabriel Sterk in de wijk met de STW te plaatsen.

Daarna was het woord aan Jacques van Kampen, die met deze expositie zijn coördinatorschap voor exposities van de Leidsche Mondialen afsluit. Jacques introduceerde de exposanten. Bijzonder is dat het deels om kunstenaars gaat die overleden zijn.

Wim Gottenbos leefde van 1946 – 2022. Wim was een echte Leidenaar, die vooral geïnspireerd werd door Leiden en omgeving. Zijn opleiding is begonnen met cursussen bij Ars Aemula Naturae. Op latere leeftijd heeft hij de kunstacademie gedaan, die hij afrondde toen hij bijna veertig was. Tot zijn ziek worden in 2019 is heel productief geweest en veel potloodtekeningen, etsen en litho’s gemaakt. Zijn werk hangt in de voorkamer, op de gang en in de bedstee kamer. De expositie is geregeld door het Mondialen lid André Sas en de broer en schoonzus van Wim Gottenbos.

Leo K. Zeldenrust leefde van 1905- 1977. Vanaf begin jaren dertig tekende Leo oude, karakteristieke gebouwen. De beeldbank van het archief van Leiden bevat er zo’n 200. Ger Koper, een vrijwilliger van het gemeentearchief, raakte geïnteresseerd in zijn tekeningen van historische gebouwen en ging op zoek naar de locaties om die ook te fotograferen. Paula van Ommen, een amateurfotograaf, heeft vervolgens zich ingespannen om foto’s te maken met het juiste perspectief. De expositie toont nu steeds een tekening van Leo Zeldenrust, met ernaast de foto van Paula van Ommen. Deze worden getoond in de “kapsalon”.

Mondialen lid Corien de Kler “Plezier in en onder water”: mooie schilderijen van water met al zijn spiegelingen en reflecties, zowel boven als onder water. Haar werkt hangt in de voorkamer en de bedstee kamer.

Op de middelste foto is een buste beeld van Rembrandt te zien. Dit is beeld is van Lucia Delmiche, een Mondiale lid dat twee jaar geleden is overleden. Ook in de vitrine in de bedstee kamer staan beelden van haar.

De expositie is tot 26 jan 2024 geopend van 11.00-16.00 op vrijdag, zaterdag en zondag. Met extra data: wo 27 en do 28 dec 2023.