16 dec – 21 jan Stadstimmerwerf

Wim Gottenbos, Corien de Kler, Leo K. Zeldenrust.

Plezier in en onder water

Corien de Kler

Iedereen ervaart water op zijn eigen manier. De een wil lekker dobberen of als in een trance onder water zweven en de ander wil juist hard zwemmen.

In deze serie is de spiegeling op en onder water belangrijk, het water breekt de spiegeling op in stukjes en waaiert de afbeelding uiteen. De lichtval door het water maakt een fijn lijnenspel op de huid.

In de voorkamer hangt een vierluik van schilderijen met verschillende soorten “waterpret”. Het smalle formaat ( 30 cm. breed en 120 cm. hoog ) is gekozen omdat het de richting van onder naar boven benadrukt.

In de bedsteekamer zijn twee landschappen en drie portretten in kleur te zien en een gewassen pentekening in zwartwit met muizen.

Eerst heb ik de tweedegraads lerarenopleiding (VLVU) in Amsterdam gevolgd, daarna 1,5 jaar grafisch ontwerpen aan de Kunstacademie in Den Haag, daarna de eerstegraads lerarenopleiding aan de HKU in Utrecht. Na 22 jaar les gegeven te hebben bij het Rijnlands lyceum in Oegstgeest richt ik me nu op het tekenen en schilderen voor mezelf. Ik streef ernaar om bij elke expositie een nieuwe serie te maken en hierbij ook allerlei verschillende technieken te gebruiken. Ik ben benieuwd waar de kunst me brengt…

Wim Gottenbos Leefde van 1946 tot 2022. Tot zijn ziekte in 2019 heeft hij veel getekend, Lito’s en etsen gemaakt en gewerkt met pastel en potlood.

Hij heeft rond zijn 40ste de kunst academie afgerond nadat hij gestart was met cursussen bij Ars Aemula Natura.

Zijn werk is te zien in de voorkamer, gang en bedsteekamer. In zijn etsen zie je zijn heel eigen onderwerpkeuze, de sloop en afbraak van gebouwen. Een voorbeeld hiervan is de afbraak van het ketelhuis van de Zeevaartschool. Hij werkt met mooie grijstinten en af en toe een kleuraccent. Juist zéér gekleurd zijn de pasteltekeningen, hier is zeer grote Engelse drop te zien met een kindfiguur erbij. Hij werkt mooi gedetailleerd en met een prachtige lichtval. De expositie is mogelijk gemaakt door André Sas ( lid van de Mondialen ) en Jeanine en Teun Gottenbos ( schoonzus en broer ).

Op de website van André Sas is meer te zien van Wim Gottenbos. info: WWW.ANDRESASKUNST.COM

Leo K. Zeldenrust

Eerst even over ons.

Wij zijn een groep vrijwiligers die geïnteresseerd zijn in het werk van Leo K. Zeldenrust. Wij proberen een overzicht te maken van werk van Zeldenrust dat bij de verschillende archieven in binnen en buitenland beschikbaar is.

De tentoonstelling bestaat uit posters van tekeningen uit het boekje “wandelen door oud Leiden” gemaakt in de dertiger jaren naast een recente foto gemaakt door amateurfotografe Paula Ommen.

Paula is op zoek gegaan naar de specifieke plekken waar deze tekeningen Leiden zijn gemaakt. Deze unieke posters kunnen worden aangeschaft, maar… van elk is er maar één! De digitale catalogus van de tentoonstelling is hier beschikbaar.