2 nov. – 12 dec. Stadstimmerwerf

Robin Akkerman, Hans Mader, Annelies van Wijk, Cherie Achterberg, Eric Kerkvliet, Hannelies Slee, Ineke de Vries, Reinout van Dijk.

Robin Akkerman schildert al jaren graag stadsgezichten van Leiden. Maar ook op andere plekken staat hij het liefst buiten plein air te schilderen. Zijn Leidse stadsgezichten zijn meestal in een realistische stijl. Dit zijn vaak coproducties met Kees van Schie. Op locatie bij Noordwijk schilder festival bijvoorbeeld of in het buitenland (Curacao) hanteert hij de expressionistische stijl. Dit zijn meer kleurrijke taferelen.

Tik op de afbeelding om het gehele formaat te zien

Zo lang als Hans Mader zich kan herinneren tekent hij al. In het begin tekende hij strips na tot hij ze zelf ging maken. Een grappige tekening met wel of geen tekst erbij ligt hem wel. Vijftien jaar geleden is hij begonnen cartoons op canvas te schilderen. Hij maakt geregeld cartoons in opdracht en is er zelfs mee op tv geweest, in het programma Top200AgoGo wat toen nog gepresenteerd werd door Mathijs van Nieuwkerk. Ondertussen heeft hij al een paar exposities gehad. De laatste was in mijn eigen atelier/Galerie in Leiden. Hij heeft kaarten en een cartoon bundel uitgegeven en samen met Mieke Honigh een kinderboekje gemaakt.

Ruimtelijk Realistisch Werk noemt Eric Kerkvliet zijn werk. Hij schildert met olieverf op dun ingezaagd paneel voorstellingen waarin fictie en werkelijkheid naadloos in elkaar overlopen. Aan de achterkant zijn de schilderijen voorzien van een houten raamwerk waardoor ze iets los van de wand komen te hangen. Bij een juiste belichting loopt de vorm van het schilderij als een slagschaduw door op de wand, waardoor een Tromp-l’oeil-achtig effect ontstaat. Over de voorstellingen op zijn schilderijen zegt hij: Ik ben gestopt waar het verhaal begint…

Abstracte Landschappen: Van huis uit is Cherie Achterberg een landschapschilder. Haar onderwerpen liggen dicht bij huis. Sinds vijf jaar woon zij weer in de Randstad. Ze ervaar hier het stedelijk en natuurlijk landschap op een andere manier. Ze is zich bewust geworden van de maakbaarheid van de delta, waarin wij wonen en leven. Wij proberen al eeuwen het landschap aan te passen aan onze behoeften en zo de natuur naar onze hand te zetten. Een proces dat nooit zal stoppen. Haar werk vertaalt dit proces in een gelaagdheid van vlakken en lijnen. Die zowel het stedelijk als het landschappelijk gebied beheersen. Met hier en daar een meanderende lijn die zich niet laat vormen door de mens.

Annelies van Wijk ontdekte via school dat tekenen en schilderen haar ontspanning en voldoening gaf en is dat blijven doen naast haar werk als basisschoolleerkracht. Ze is graag in de natuur en kan genieten van alles wat daar te zien is, dat vind je terug in haar schilderijen. Ze laat de mooie kanten van het leven zien. Met regelmaat maakt zij nieuwe schilderijen, meestal zet ze die dan op met acryl en werk het geheel later uit met olieverf. Ze gebruikt bijna altijd eigengemaakte foto’s als inspiratiebron. Bij mijn werk zie je snel waar het over gaat. Soms ontstaan de schilderijen intuïtief, maar ook daar zie je bloemen en/of landschappen terug in mijn werk.

Ineke de Vries verhuisde van Haarlem naar Leiden waar ze nu al meer dan 30 jaar actief is als beeldend kunstenaar. De schoonheid van de natuur is ook voor haar en grote inspiratiebron. Kijkend naar de lichtpunten, schetst zij een verrassend vorm- en kleurenspel. Zij imiteert geen ander werk maar zoekt haar eigen vernieuwende weg. Naast schilderen maakt Ineke ook beelden en als nieuwste inspiratiebron werkt ze nu met verschillende soorten metalen en maakt hier composities mee.

Reinout van Dijk heeft in de jaren negentig op twee academies gezeten, eerst op de vrije Academie in Den Haag en daarna twee jaar op de Gerrit Rietveld Academie, waarna hij in 2000 slaagde voor zijn VOBK handvaardigheid in Leiden. Dagelijks schetst hij veel in boekjes en is bezig met het interpreteren van gezichten en abstracte elementen. Daarnaast raakt hij vaak geïnspireerd door figuren en landschappen en werk graag naar de waarneming en regelmatig schildert hij buiten ‘en plein air”.

Hannelies Slee heeft rond haar 40ste het roer omgegooid en is van beleidsambtenaar bij het ministerie van Landbouw en Visserij, omgeschoold tot kunstzinnig beeldend therapeut in Zeist bij de wervel. Dat heeft haar teruggebracht bij haar creativiteit en heeft haar vrijer gemaakt in haar creative expressie. Ook is de natuur haar inspiratiebron. ‘Die wonderbaarlijke, geheimenisvolle natuur – haar vasthoudendheid en flexibiliteit zijn mijn dagelijkse inspiratiebron aar ik moed en kracht uit put”

Hannelies Slee