5 okt. – 31 okt. Stadstimmerwerf

Ahlam Amrani, Inge Aarden, Lydia Bakker, Irene Kurpershoek, Melanie Visser-Sier, Frank Zorge, Odette Frijters, Monika Jordense-Michalski

Ahlam Amrani is een autodidact abstract kunstenares, die dromerige en inspirerende schilderwerken creëert in olie- en acrylverf op linnen doek. In haar werk zijn invloeden van kubisme en art deco te zien, vermengd met haar culturele Euro-Arabische erfgoed. Na een opleiding bestuurskunde en een loopbaan hierin leidde haar pad uiteindelijk terug naar haar jeugdpassie voor abstracte kunst. In haar werken zijn deuren en toegangspoorten te zien die de toeschouwer uit willen nodigen naar nieuwe kansen en nieuwe uitdagingen, “Portals of Possibilities”.

(klik op de foto’s om het geheel te zien)

Ahlam Amrani

Inge Aarden laat tijdens deze expositie twee verschillende stijlen zien, de ene stijl is te zien in meer traditionele schalen, wel op een eigen manier beschilderd en de andere is te zien in meer expressionistisch geboetseerd werk met als onderwerp golven. In de ‘kapsalon kamer’ is een aaneengeschakelde golf te zien, die de levensloop uitbeeld. Het begin is de jeugd en dan wordt het leven wat turbulenter en aan het einde van de golf is het leven weer wat meer kabbelend.

Lydia Bakker De onderwerpen voor illustraties en schilderijen van Lydia Bakker zijn model, portret, stillevens, sprookjes, dromen, muziek en herinneringen. Haar werk wordt nergens cynisch, integendeel er spreekt hoop en geloof uit. Zoals ze zelf uitlegde, kreeg ze wel eens kritiek hierop, alsof ze geen diepte heeft en niet vernieuwend is, dit vormde ook een probleem op de Rietveld academie, welke ze een tijdje gevolgd heeft. Ze blijft geconcentreerd op wat het voor haar wel is, illustratief, emotioneel en een met verlangen naar een onbedorven en idyllisch beeld.

Frank Zorge maakt onder de naam Second Life Art als sinds 2007 hobby kunstwerken van gebruikte, alledaagse metalen voorwerpen. De voorwerpen krijgen daarmee een nieuw en hopelijk lang tweede leven. De kunstvoorwerpen hebben 2 lagen: de voorstelling zoals bedoeld door de kunstenaar en de vormen van de onderliggende voorwerpen, die door toeschouwers meestal pas later worden herkend en benoemd. De kunstvoorwerpen kunnen beelden zijn, waarbij de vorm en het idee voorop staat en soms ook de extra functie hebben van verlichting doordat lampen zijn ingebouwd.

Melanie Visser-Sier heeft vanaf dat ze een potlood vast kon houden getekend en met de leeftijd van 91 jaar is dat dus best al een hele tijd. Zelf wilde Melanie na de middelbare school erg graag naar de kunstacademie maar haar ouders stonden dat niet toe. Er werd in no time een opleiding aan de kweekschool voor Montessorionderwijs geregeld. Jaren heeft Melanie haar eigen klas gehad tot aan het huwelijk waarna het ontslag volgde zoals te doen gebruikelijk was in die tijd. Tekenen en schilderen is altijd haar bobby gebleven en ze heeft heel wat cursussen gevolgd bij Ars Aemula.

Odette Frijters is een gepassioneerde keramiste met een eigen atelier op de Herengracht. Ze maakt kunst- en gebruiksvoorwerpen geïnspireerd door vormen en kleuren uit de natuur. Ze boetseert en draait en werkt met diverse soorten klei en porselein. Door de beweging in het object, de structuur of de kleur te veranderen wordt haar werk aan iedere kant interessant. De buitenkant van haar werk is nooit hetzelfde als de binnenkant, vaak is de buiten kant ongeglazuurd zodat je de pure textuur van het porselein kunt voelen.

Monika Jordense-Michalski is in Polen geboren heeft in Frankrijk gewoond en heeft daar de kunst academie gedaan. Haar ouders waren ook kunstenaar en op haar 7 was ze al in de weer met het fotograferen van en zwartwit portretten en dierenfoto’s. Ze trouwde met een Nederlandse man en woont nu alweer 30 jaar in Nederland, waarvan de laatste 4 jaar in Leiden. Ze werkt vaak samen met kunstenaars met Outsider Art Gallery van de Hermitage in Amsterdam.

Irene Kurpershoek werkte met veel genoegen op afdelingen Creative Therapie en Activiteitenbegeleiding in de psychiatrie en ouderenzorg. Na haar studie psychologie heeft ze vol enthousiasme haar eigen praktijk opgebouwd. Psychologie, schrijven en schilderen zijn -naast haar man- haar grote liefdes. Sinds 2007 heeft ze een mooi evenwicht kunnen vinden tussen al dit moois.

Irene Kurpershoek