Expositie Leidsche Mondialen in de FSW
Van 6 januari tot 7 maart exposeren 12 kunstenaars van De Leidsche Mondialen in de Faculteit Sociale Wetenschappen (in het Pieter de la Court gebouw). Een heerlijk gebouw met veel licht en ruimte om kunst te laten zien.
Deze keer is er geen thema, dus is het een expositie met verschillende stijlen en onderwerpen. Er zijn abstracte en figuratieve schilderijen en foto’s te zien. Aquarellen, pasteltekeningen, olie- en acrylwerk, mixed media, foto’s en een houtskooltekeningen geven de witte muren kleur.
Alle dagen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat kun je de FSW bezoeken, behalve in het weekend.
Een van de kunstenaars is Ahlam Amrani. Zij is een abstract kunstenares, die dromerige en inspirerende schilderwerken creëert. Haar werk ademt invloeden van het kubisme en art deco, vermengd met haar culturele Euro-Arabische erfgoed. Vijf van haar bijzondere creaties lachen je toen in de eetzaal.
Driekske Bakker combineert onder andere graag collagetechnieken met acrylverf. Zij speelt graag met kleur, vorm en perspectief. Door eerst met gescheurd papier te werken en daaroverheen te schilderen ontstaat een mooi effect.
Els Bernaerts’ werk wordt gekenmerkt door passie voor de natuur en deze komt tot uiting in aquarellen. Van kolibrie tot libelle, van rozen tot distels.
Evenals Els wordt ook Hannelies Slee geïnspireerd door de natuur. In deze expositie toont zij aquarellen en pastelkrijt tekeningen. Mooie dromerige zachte pasteltinten lokken je naar haar werk.
Inspiratie door het dier in de mens en omgekeerd: dieren met menselijke kwaliteiten, gevoelens en expressie. Zo kun je het werk van Inez Staarink het best omschrijven. Grappig om een lallende kraai of een gek paard te zien.
Schilderen, psychologie en schrijven zijn de liefdes van Irene Kurpershoek (ja, ja ook Jaap). In een heel eigen stijl schildert zij mens en dier vaak in een grappige setting. Zij houdt het dit maal op twee schilderijen, waarvan op een ervan weer die dekselse zilvermeeuw te zien is.
Mary Hendriks werkte in Afrika en werd daar getroffen door de fraaie kleuren. Nu legt ze de impressie van landschappen vast en heeft daarbij nog steeds een hang naar de fantastische kleuren, die zij in Afrika heeft ervaren. Op twee andere schilderijen zien we Afrikanen zelf, nl. vrouwen en waterdragers.
Naast haar vrije werk specialiseerde Jacqueline Borg zich vooral in het tekenen en schilderen van portretten. In deze expositie laat zij sfeervolle pasteltekeningen zien met als titel Reflections,
Bij autodidact Jacques van Kampen ligt in deze expositie de focus op het ballet met hier en daar een pas-de-deux. Om misverstanden te voorkomen: hij en Thera hebben daar niet model voor gestaan, want de spitzen en de tutu pasten niet meer.
Onder andere de Cobra-groep en betrokkenheid bij daklozen waren een inspiratiebron voor Lies Vester. Zij schildert vaak op wat grotere doeken met olie- en acrylverf. Prachtig, die koppen van die zwervers.
Monika Jordese-Michalski is een fotografe van Poolse afkomst. Zij gebruikt verschillende technieken, werkt analoog, digitaal en alternatief en gebruikt ook diverse grafische programma’s. Dit maal twee foto’s, die je uitdagen om een stapje dichterbij te komen, want dan ontdek je steeds meer.
“In de dimensie tussen realistisch en abstract voel ik mij vrij en los van alles”. Dit is het motto van altijd enthousiaste Olga Dorrestijn en dat laat ze zien in deze expositie met 5 acrylwerken. Hoe langer je naar haar abstracte werk kijkt, hoe meer je ziet.
Kortom mensen: Ga kijken. In deze grauwe maanden is een beetje kleur geen overbodigheid.
(klik op de foto om het hele formaat te zien)