9 maart – 4 april Stadstimmerwerf

Hans Albers, Yvonne Willems-Kerkvliet, Melanie Visser-Sier, Celine Michel, Olga Dorrestijn, Leo Levie, Arend Weijand

Hans Albers

Hans Albers is woonachtig in Den Haag. Zijn interesse voor de mens als onderwerp zou verband kunnen houden met een studie psychologie gedurende 4 jaar, na deze jaren gestudeerd te hebben in Leiden heeft Hans gekozen voor de Vrije Academie in Den Haag en heeft daar een hele fijne tijd gehad. Schilderde daarna tot midden jaren ’90 en exposeerde af en toe. Het waren veelal portretten in acryl op linnen. Een groot aantal schilderijen hadden Nepalese kinderen als onderwerp, die hij op zijn reizen had gefotografeerd en die een diepe indruk op hem hadden gemaakt.

Na deze studie is Hans gaan werken Bij CRM en is het schilderen een beetje op de achtergrond geraakt. Sinds 2016 heeft hij het schilderen weer opgepakt en is volgens eigen zeggen wat meer precies gaan werken.

De inspiratiebron voor Hans is film, hij gebruikt situaties en personen uit films voor zijn schilderijen, je ziet hierdoor een soort serene sfeer ontstaan.

Yvonne Willems-Kerkvliet

Yvonne Willems-Kerkvliet

Yvonne Schildert al van af haar twintigste. Ze maakt het liefst stillevens van alledaagse dingen. Na een zo mooi mogelijke compositie werkt ze haar schilderijen uit in olieverf op paneel. Vaak schildert ze de zelfgemaakte lijsten door zodat het een geheel wordt. Wat opvalt is dat Yvonne vaak een doek schildert in het stilleven wat als een trompe-l’oeil werkt en uit de lijst lijkt te komen.

“What you see is what you get”, het gaat haar om de schoonheid en verstilling van de vergankelijkheid en niet om vergezochte ideeën of dubbele lagen in haar stillevens. Het is haar streven om zo realistisch mogelijk te werken. Ook maakt ze zeer realistische dierenportretten.

Yvonne heeft les gekregen van haar broer Eric Kerkvliet ( ook lid van de Mondialen ), we kunnen dan ook een mooie gelijkenis in het werk herkennen, namelijk het spelen met diepte en vervreemding hierdoor en uiteraard de mooie realistische techniek.

Mélanie Visser-Sier

“Vanaf de tijd dat ik een potlood vast kon houden heb ik getekend” verteld Mélanie, dat is een flinke tijd geleden want Mélanie is ons oudste lid en is inmiddels 90 jaar geworden.

Na in haar jeugd veel getekend te hebben en ze de middelbare school had afgemaakt vertelde ze haar vader dat ze graag naar de kunstacademie wilde. Geen denken aan! Er werd een kweekschool opleiding geregeld voor Montessorionderwijs. Het creative bestond nu uit het begeleiden van kinderen in haar eigen klassen welke ze jaren heeft gehad tot het ontslag vanwege haar huwelijk.

Daarna zijn schilderen, tekenen, keramiek en linodruk haar hobby gebleven. Jarenlang heeft Mélanie een opleiding gevolgd bij Ars Aemula Natura.

Celine Michel

Celine Michel heeft in haar jeugd in Burkina Fasso gewoond en in haar werk is duidelijk te zien dat haar inspiratie hier van komt. Haar werken spreken voor zich en behalve iets moois aan de wand, krijg je ook een vollediger beeld van het rijke Afrika met zijn kleuren en cultuur en klederdracht.

De basis van een weefwerk is het maken van een olieverfschilderij vanaf een foto. Meestal is het thema Afrikaanse vrouwen in een bepaald daglicht gezet. Als de kleurencombinatie goed is wordt het tafereel geschilderd en daarna omgezet in een weefwerk. Celine weeft al 10 jaar en werkt gemiddeld 2 maanden aan een weefdoek.

Sinds twee jaar heeft Celine een nieuwe techniek erbij. Dat is naaldvilten en ook hierbij laat ze zich inspireren door de Afrikaanse vrouwen.

Olga Dorrestijn

Olga Dorrestijn

Olga heeft gewerkt als psychiatrisch verpleegkundige en daarna 30 jaar als wijkverpleegkundige in Amsterdam. Het schilderen werkt voor haar als een fijne uitingsvorm en therapeutisch. Ze voelde zich altijd al aangetrokken tot het schilderen, haar moeder schilderde ook. Eerst heeft ze schilderlessen genomen bij Mieke Maerleveld (- 2014) hier leerde ze goed te kijken naar licht en donker, vormen en rest vormen. Jaren later heeft ze haar schilderen verder ontwikkeld bij kunstenares Ditte Brouwer, hier heeft ze vrijer leren werken.

Ze schildert expressief, vanuit haar gevoel en vooral geïnspireerd door de natuur! Soms tegen het abstracte aan. Elk schilderij roept een specifieke sfeer op.

Leo Levie

Leo Levie

Leo Levie is een geboren en getogen Rotterdammer en deed er ook zijn schoolopleiding (hbs-a). Hij volgde daarna de Hogere Hotelschool in Scheveningen. Was werkzaam bij verschillende bedrijven als commercieel medewerker. Hij verhuisde in 1975 naar Leiden en werkte 13 jaar bij het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Van 1996 tot 2009 werkte hij fulltime als secretaris van de Joodse Gemeente Leiden.

Het emailleren is Leo 60 jaar geleden als een soort therapie gaan doen, maar het heeft hem nooit meer losgelaten. Hij kocht een eigen emailleeroven en ontwikkelde zich als autodidact en is als hobby altijd bezig gebleven met de verschillende effecten. Hij emailleert met nat en droge pigmenten en maakt naast figuratieve ontwerpen ook non-figuratieve voorstellingen.

Arend Weijand

De passie van Arend voor het edelsmeden is ontstaan in 2006 in India waar hij zijn eerste ontwerpen heeft gemaakt. Hij was begonnen met roestig metaal te combineren met zilver. Elk materiaal behoud zijn eigen uitstraling waarbij de combinatie het karakter nog versterkt.

Nu als zilversmid streeft Arend nog steeds naar ontwerpen waarbij het industriele en het authentieke van het materiaal aanwezig is. Hij ontwerpt zowel voor dames als voor heren. Ook is er vaak een link met Leiden te zien in zijn ontwerpen.