Boekpresentatie ‘De Leidsche Ommelanden’

Vrijdagmiddag 25 oktober om 16.30 uur was het dan zover. Bart Mulckhuijse, een van de Leidsche Mondialen, presenteerde zijn prentenboek De Leidsche Ommelanden in de Tuin van de Smid. Voor een talloos publiek vertelde Bart over de inspiratie die hij in en rondom Leiden kreeg van vooral het landschap en de daarin voorkomende bijzondere gebouwen. En natuurlijk hebben ook zijn herinneringen aan de Verkade albums een bijdrage geleverd aan dit prachtige prentenboek.

Alvorens het eerste boek uit te reiken vertelde Bert Lever van Uitgeverij Ginkgo over de unieke samenwerking met Bart en over de vele keuzes die gemaakt moesten worden. Welk papier moest gebruikt worden, hoe moest de cover er uit zien, welk lettertype was het meest geschikt. Bart had meestal al een uitgesproken mening hoe een en ander moest worden gerealiseerd, aldus Bert Lever. Het uiteindelijke product is dan ook een prachtig verzorgd prentenboek.

Vervolgens was het tijd voor de uitreiking van het eerste exemplaar van De Leidsche Ommelanden – De Sleutel tot Holland. De ontvanger van het eerste exemplaar was Joep Noordman, de voormalig eigenaar van Molen d’Heesterboom. Deze molen staat aan het Galgewater op de plek waar vroeger de houtzagerij en houthandel Noordman gevestigd was.

De heer Noordman vertelde over de familiegeschiedenis en over hoe zij in het bezit van de molen waren gekomen. Ook verhaalde hij over de geschiedenis van deze oude molen en de huidige staat. Hij vond het een eer dat de omslag van dit geweldige prentenboek mocht sieren en dat hij was uitgenodigd om het eerste exemplaar te mogen ontvangen.

Tot slot vertelde Bart zelf over de totstandkoming van dit prentenboek. Zijn inspiratie zijn ontegenzeglijk de Verkade albums. Maar in tegenstelling tot die albums is Bart’s onderwerp niet de levende natuur, maar het landschap. Met de nadruk op het historisch landschap, waarin de sporen te zien zijn van eeuwenlang menselijk leven en werken.

Op de website van Bart kun je zelf eens zien hoe geweldig mooi de prenten zijn geworden. En ben je zo onder de indruk gekomen van dit werk, dan kun je het boek in de webshop van Bart bestellen. Het is overigens ook een heel mooi Kerstcadeau.