Broeri van den Dop

Begin jaren negentig heeft Broeri (1943) haar opleiding gedaan aan de Vrije Academie te Den Haag.

Zij heeft zich door de jaren heen autodidactisch verder ontwikkeld. Inmiddels heeft zij vele exposities op haar naam staan en zij werkt ook in opdracht.

Broeri werkt met acrylverf op linnen. Zij kiest voor alle formaten, van heel klein tot zeer groot.

In haar eerste jaren als zelfstandig beeldend kunstenaar bepaalde het expressionisme de stijl van haar werk.

Vervolgens richtte haar aandacht zich voornamelijk op vrouwen, wat leidde tot een aantal “Faces to Remember” exposities.

Haar stijl ontwikkelde zich vanaf dat moment op een impressionistische wijze naar een vorm van magisch realisme. Zij werkte niet meer met een overdadig kleurgebruik. Soberheid werd haar kracht. Toch was zij in staat haar modellen een uitstraling te geven, die een diep gevoel van melancholie in haar werk verried. Er was rust ontstaan.

Haar stijl ontwikkelt zich nu verder. Het afgelopen jaar heeft zij bijna alle kleuren verbannen uit aar figuratieve schilderwerk. Zij werkt met zwarte contourlijnen en diverse grijstinten met een enkel rood accent. Bovendien besloot zij vrijwel alle details uit de gezichten en lichamen weg te laten. De kracht is zo hevig dat er een sterke emotie uit haar werk spreekt. Dit heeft geleid tot de “Zero”serie. De opdracht die zij zich stelt is: Hoe meer ik weg laat, des te meer ik laat zien.

Soms gunt zij zich een kort intermezzo voor ander werk, zoals te zien is in haar series “Jewels” en “Flowers”.

Momenteel gaat zij experimenteel verder met zachte pasteltinten in haar figuratieve werk. Zo zal er weer een nieuwe serie ontstaan.