De Kunstpartij

Als er een kunstpartij wordt opgericht dan zorgt die voor een prima verdeling van beloningen voor kunstenaars zodat de paar extreem rijke kunstenaars steun geven aan veel zwoegende kleine kunstenaars die ook willen leven!

Ik maak me zorgen, en dat gaat dit keer over de kunsthandel, en daarom moet er een kunstpartij worden opgericht. Er zijn op de wereld miljoenen ijverige kunstenaars, die nauwelijks een droge boterham verdienen. Denk aan al diegenen die mooie aquarellen maken, van zeegezichten en van bospartijen. Ook zijn er perfecte portretschilders, die op verzoek een prachtig lijkend schilderij maken. Er worden nu meer en mooiere schilderijen gemaakt dan in de hele 19e eeuw bij elkaar. In elk geval mooi genoeg om boven de bank te hangen. Vooral in die tegenwoordig zo recht en slecht aangelegde woonhuizen een verademing. Er wordt helaas geen cent voor betaald.
Nee, het moet vooral schokkende kunst zijn! Bijvoorbeeld een bak waarin een dode haai ronddrijft. Lees ook Hans den Hartog Jager, “Haai op sterk water”. Er wordt grof geld verdient door enkelen. Of (van dezelfde kunstebaar) een doodskop belegd met diamanten (hoe verzin je het): die gaat voor talloze miljoenen van de hand. Zou u zo’n onding in de huiskamer willen (nog afgezien van de beveiliging)? De kinderen struikelen er tegenaan, geschaafde knietjes door die harde diamanten, en weer een huilpartij.
Geef mij dan maar zo’n prachtig geschilderd winterlandschap, daar kan je tijdens een huiselijke ruzie tegenaan vallen, geen centje pijn. En raakt de creatieve kunstenaar zijn of haar winterlandschap kwijt? Vergeet het maar, uiteindelijk is het grofvuil misschien de laatste rustplaats, en dan gaan de kinderen uit de buurt er nog mee aan de haal. De kunstenaar kan op een houtje bijten. Wat vroeger de contraprestatie heette, een manier om in elk geval die kostbare schilder- uren vergoed te krijgen, dat is door een vorige zich links noemende regering al lang afgeschaft.
Daarom vind ik dat de kunstwereld zich meer solidair moet opstellen. De handel kan gewoon doorgaan, maar als een kunstenaar meer dan zeg even 150 euro per uur dreigt te verdienen aan een kunstwerk dan moet al het meerdere in een fonds gestort worden. Twee vliegen in één klap. De gevierde kunstenaar wordt niet ogenblikkelijk steenrijk en dus aartslui, nee, zal moeten blijven werken en nog meer schokkende kunst op de markt brengen. En het fonds kan geld uitreiken aan die kunstenaars die hun artistieke prestaties maar voor minder dan 12 euro per uur hebben kunnen verkopen. Dan blijft ook de productie van die heerlijke geschilderde bossen en duinen op peil, net als de portretten op bestelling. En niet te vergeten de ondeugende naakten, waar we tegenwoordig gelukkig niet meer zo geheimzinnig over doen. Kunnen wat mij betreft van de slaapkamer gewoon naar de huiskamer verhuizen. Wat vindt u? Een goed plan toch?
Stem op mij, op de Kunstpartij, en dan wordt het realiteit.