Dea van der Zwan

Ik ben Dea vd Zwan uit Oude Wetering. Sinds 2020 ben ik met pensioen. Ik heb 40 jaar als medisch secretaresse bij het LUMC gewerkt. Ik vul mijn tijd met een airbnb, tuinieren en ….. schilderen.

Tekenen en schilderen zit niet in mijn genen, ik heb nooit de illusie gehad dat ik ooit een schilderij zou maken. Op school kreeg ik voor tekenen een klein zesje voor de moeite.

Tot ik in 2015 (ongeveer) naar een expositie van een vriendin ging. Daar hebben ze mij overgehaald om ook op schilderles te komen. Bij Willem Breddels. Het tekenen ging mij niet heel goed af, maar ik leerde allerlei foefjes van Willem. Het schilderen vond ik wel heel erg leuk. Ik genoot ervan. Na 2 jaar les overleed Willem Breddels. Ruim 1 jaar heb ik niet geschilderd en toen kwam ik bij Dick Bakhuizen terecht. Tekenen kan ik nog steeds niet maar zodra ik ga schilderen komt het goed. Het gaat zeker niet vanzelf, ik ploeter wat af maar ik zoek ook zeker niet de makkelijkste onderwerpen uit. Ik wil er wel van leren. Alle onderwerpen komen aan de beurt, portretten, dieren, muziekinstrumenten, boten op wilde of juist rustige zee, landschappen, kinderen op het strand, straatjes (dan komt het echt op perspectief aan) enz. Het liefst schilder ik foto’s na die ik zelf gemaakt heb op één van mijn reizen. Abstract heb ik nog nooit gedaan, daar heb ik niet zoveel mee. Van één afbeelding maak ik meestal verschillende schilderijen om het onder de knie te krijgen.
Tot nu toe heb ik alleen met olieverf geschilderd.