Kunst of Kitsch?

Joseph Klibansky is een gevierd schilder in Nederland, wat is de waarde van zijn werk? Is het echte kunst, of toch kitsch?

Kunst of Kitsch?
Kent u Joseph Klibansky? Ik hoorde op de radio iemand die helemaal dolenthousiast was van zijn werk. Dus krabbelde ik op een papiertje al rijdend (ik zat in de auto) zijn naam op een papiertje, en sloeg thuis aan het googelen. Ik was wel even perplex. Wat een imponerende beelden! U ziet het zelf. Hij vertelt in de NRC dat de hele familie in Amsterdam nu meewerkt aan zijn kunstbedrijf. Hij maakt ook kunststof beelden, bijvoorbeeld parende schildpadden, of een kosmonaut die een kruis op zijn rug draagt. Fantasie genoeg. Maar….Maar als ik veel van zijn schilderijen achter elkaar bekijk bekruipt me toch een gevoel van herhaling. Vooral grote bedrijven met een groot modern kantoorgebouw kopen zijn werk, als versiering in de hal of zoiets. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Ik krijg tegelijk ook een beetje het gevoel van kitsch, of ben ik dan reddeloos ouderwets? Die twijfel tergt me nu. Ik vind zijn werk namelijk eerder overweldigend dan dat het mijn verbeelding stimuleert, deels ook omdat het een beetje een toekomst lijkt uit te beelden, van grote steden met allerlei gekunsteld groen tussen de flats. Ik moet ook denken aan het werk van Anneke Wilbrink uit Zwolle (van de Van Gogh serie van Jeroen Krabbé).

Anneke Wilbrink: dezelfde chaotische, perspectivische beelden, maar zij gebruikt minder herkenbare elementen. In het rijtje, en als voorganger hoort ook David Schnell.

David Schnell, een Duitse artist die sterk met perspectief werkt, en die gebouwen als het ware demonteert en laat zweven. Wat vindt u ervan, zijn deze werken een verrijking, of gaan ze na enige tijd in de shredder? Laat het weten!