Monika Jordense-Michalski

Mijn naam is Monika Jordense-Michalski, Frans/Poolse fotografe en kunstenares. Ik ben in 1969 in Katowice (Polen) geboren en heb daar mijn kindertijd doorgebracht. In 1984 ben ik naar Frankrijk verhuisd, waar ik als puber in Annecy heb gewoond en naar de kunst Academie ben gegaan. Ik kom uit een kunstenaarsfamilie, mijn ouders deden ook aan de fotografie. Als kind al was ik gefascineerd door hun werk en heb ze vaak in de donkere kamer geholpen met de ontwikkeling van hun foto’s. Mijn eerste camera kreeg ik toen ik 7 jaar was. In die tijd was mijn voorliefde al ontstaan voor zwart-wit portretten en fotografie van dieren. In 1990 ben ik naar Nederland verhuisd, omdat ik trouwde met een Nederlandse man. Ik woon nu al meer dan 30 jaar in Nederland, waarvan de laatste 4 jaar in Leiden. In Voorschoten was ik lid van kunstenaarsvereniging VKK en heb meer dan 30 exposities in Nederland gedaan, vooral in Amsterdam. Daarnaast heb ik ook in buitenland geëxposeerd.

Ik heb gewerkt voor de Telegraaf Media Groep, de Amsterdamse Televisie omroep Salto 1 en voor verschillende media. Daarbuiten had ik ook een fotografiestudio in Voorschoten, en werkte ook als freelance fotografe. Ik gebruik verschillende technieken, werk analoog, digitaal en alternatief, en gebruik ook diverse grafische programma’s. Sinds 2016 ben ik als curator actief bij exposities in Amsterdam (Jordaan). Ook heb ik enkele jaren gewerkt en geëxposeerd bij Outsider Art Gallery van de Hermitage, wederom in Amsterdam.