Nieuwe expositie in de Stadstimmerwerf: Celine Michel, Ineke de Vries en Reinout van Dijk

Van 30 september tot 28 oktober is er in de Stadstimmerwerf een expositie van Celine Michel, Ineke de Vries en Reinout van Dijk.

Celine Michel
Het werk van Celine bestaat voor een deel uit olieverfschilderijen, maar vooral uit weefsels van portretten van Afrikaanse mensen. Dit thema is een uitdrukking van et gevoel dat zij ontwikkeld heeft voor Afrika, waar zij als kind woonde en later terugkeerde om Burkina Faso te bezoeken. Naast traditionele klederdracht zijn het voor haar vooral de vrolijke levensuiting en cultuur van Afrika, die haar aandacht vragen.
De passie van Celine voor deze kunstvorm, die zij nu negen jaar bedrijft, is destijds aangewakkerd door een geweven tapijt in Peru, het land waar haar ouders ontwikkelingswerk deden. Michel was pas vijf jaar oud toen zij fantaseerde over hoe dat kleed gemaakt moest zijn. Het werk dat deze Peruaanse vrouwen dagelijks doen om brood op tafel te brengen stimuleert haar om weven te zien als een toewijding. Ondanks de kleine tegenslagen, die zij tegenkomt, voelt zij zich vereerd dit als haar werk te zien.
Haar weefsels vinden hun oorsprong in de schilderijen, die zij eerst van een foto maakt. Vervolgens maakt zij een kleurkeuze en zet dit om in een weefsel.

 

Ineke de Vries
Haar hele leven is verweven met kunst. Als dochter van de kunstenaar Sjoerd de Vries, stond haar jeugd in het teken van zijn creatieve werk en maakte ze kennis met de tijdgenoten van haar vader. Anton Heyboer, Kees Verwey, Anton Mauve, Mari Andriessen, Jac Maris, om maar een paar te noemen, kwamen in het kunstenaarsgezin in het centrum van Haarlem over de vloer.
Ineke verhuisde van Haarlem naar Leiden, waar zij nu al meer dan 30 jaar actief is als beeldend kunstenaar. De schoonheid van de natuur is voor haar de grote inspiratiebron. Kijkend naar de lichtpunten, schetst zij een verrassend vorm- en kleurenspel, dat zowel ontroerend, verrassend als idyllisch is. Zij imiteert geen ander werk, maar zoekt haar eigen vernieuwende weg.
Behalve met de inspiratie van huis uit, volgde zij een aantal opleidingen in binnen- en buitenland, vooral bij Ars Aemula Natura te Leiden, om haar werk gedegen te onderbouwen en verder te ontwikkelen.
De schilderijen van Ineke zijn niet onopgemerkt gebleven. Vanaf 1996 exposeert zij regelmatig vooral in de omgeving van Leiden. Zo is haar werk tentoongesteld o.a. in het Golden Tulip Hotel in Noordwijk, in Museum Voorschoten, in B plus C, Pieter de La Courtgebouw, galerie Amber en de Leidse Lente, in het Alettahof van Voorschoten, in Mariënhaven en de Oude School te Warmond en in het Oss Ruw ‘Art te Oss.
Daarnaast exposeert zij in haar eigen huis en staat haar deur wijd open tijdens de jaarlijkse Kunstroute.

 

Reinout van Dijk
Reinout interpreteert gezichten op een schetsmatige manier. Hij zoekt daarbij naar de grenzen van expressie en een mimiek, die rust uitstralen.
Hij schildert abstracte landschappen met luchten en bomen, die kleuren laten zien op een grafische manier. Een van zijn onderwerpen is een fantasie over symboliek in een wereld, die net echt lijkt.
Zijn keramisch werk bestaat uit beelden van figuren met in hun houding een lichaamstaal.