Online Kunstarchief – borging kunst van De Leidsche Mondialen

In 2018 besloot het bestuur van De Leidsche Mondialen om een Online Kunstarchief te ontwikkelen. Inmiddels is de ontwikkeling van het Online Kunstarchief afgerond en is de website voor iedereen online toegankelijk.
Het doel van het archief is het borgen van de kunstwerken van de leden, zoals dat is omschreven in de statuten van de Stichting. De ontwikkeling van het Online Kunstarchief is een belangrijke stap in het voorkomen dat het werk van een kunstenaar verloren gaat, na diens overlijden.

Wat is er gebeurd?

Na de Algemene Ledenvergadering 2018 is de Werkgroep Website aan de slag gegaan met de ontwikkeling. Eind 2018 was de website “online” en zijn er foto’s gemaakt van het werk van Dick Bakhuizen. Begin 2019 zijn ca. 15  van zijn werken in het archief opgenomen. Het archief is nu klaar om alle werken van alle leden fotografisch te borgen.

Online Kunstarchief - kunstwerk (voorbeeld)
Kunstwerk “Mick Jagger” van Dick Bakhuizen.

Hoe werk het?

Van ieder werk dat leden willen borgen worden 1 of meer professionele foto’s gemaakt. Caronlina d’Andrea is bereid gevonden om de foto’s te maken. De foto’s worden geüploaded naar het Online Kunstarchief en  van iedere foto wordt geregistreerd welk kunstwerk het betreft en welke kunstenaar het werk heeft gemaakt.
Van elke kunstenaar worden persoonsgegevens en een eventueel een biografie opgenomen. Alleen kunstenaars die lid zijn van De Leidsche Mondialen kunnen hun werk laten registreren.

Hoe verder?

In 2019 krijgen alle leden van de De Leidsche Mondialen de gelegenheid om foto’s te laten maken van hun werk. Deze foto’s worden opgenomen in het archief en de gefotografeerde kunstwerken worden geregistreerd. Kunstenaars kunnen ook later nog kiezen om – andere, nieuwere – werken in het archief op te nemen.

Toekomst – een Online Galerie?

De foto’s die in het Online Kunstarchief zijn geplaatst, zijn ook heel goed plaatsen in een Online Galerie. Deze galerie omvat een overzicht van alle werken die door leden van De Leidsche Mondialen zijn gemaakt. Behalve een online tentoonstelling is het ook mogelijk via de Online Galerie werken te koop aan te bieden, bijvoorbeeld via een webshop.

Zelf kijken

Het archief is openbaar toegankelijk. Iedereen kan een kijkje nemen: archief.deleidschemondialen.nl.

Heb je nog vragen of opmerkingen over het Online Kunstarchief? Neem contact op met de leden van de werkgroep: Herman Scholten, Hans Wentzel, Gerben Ferwerda en Bart Mulckhuijse.