Yvonne van Erkel

Yvonne van Erkel (21-12-1942)

In 2007 heb ik van schilderen mijn hobby gemaakt en dat kwam doordat een vriend van ons, de Leidse kunstschilder Willem Breddels weer les ging geven na een lang verblijf in het buitenland. Ik heb les van hem gehad tot kort voor zijn dood in 2016. Daarna ben ik gewoon thuis blijven schilderen en lid geworden van de Leidsche Mondialen.

Mijn interesses liggen op het gebied van geschiedenis, kunstgeschiedenis en fotografie. Alle drie de disciplines zijn voor mij enigszins uit de hand gelopen hobby`s, waar ik ook nog steeds (sinds 1985) veel cursussen in volg. Mijn man ik reizen bovendien graag en doen dat vooral in het Middellandse zee gebied wat een schat aan indrukken en een archief vol fotografie van de Griekse en Romeinse Oudheid heeft opgeleverd. Dat doet het nog steeds en zo lang het nog gaat met de gezondheid blijven we op pad gaan.

Met de foto’s vertel ik graag het verhaal van bijvoorbeeld het stadsleven van Parijs of Rome of de natuur in de niet zo bekende streken van Griekenland of gewoon vlakbij in park Cronesteyn of Katwijk.

De drie hobby`s zijn veelal de inspiratiebron voor mijn schilderijen. Een vaste stijl of een specifiek onderwerp heb ik volgens mij niet. Het liefs zou ik van alle stijlen en stromingen en onderwerpen in de kunst en van mijn eigen foto’s (waarvan ik vaak een schilderij maak) een hele reeks maken en die exposeren, een soort van historisch overzicht, en die dan exposeren. Ik denk echter dat ik daar niet meer aan toe kom. Dat is niet erg. Ik doe het allemaal met zeer veel plezier en leef bij de dag.

Er bevinden zich schilderijen van mij in Marokko, Duitsland, Japan en Nederland. Ik maak ook compilaties van historische of mythologische onderwerpen zoals van de geschiedenis van Rome (in opdracht) of van de mythe van Theseus en de Minotaurus.

Sinds anderhalf jaar is er nog een leuke hobby bijgekomen: De Stadstimmerwerf, waar ik af en toe exposeer en geniet van het rondleiden in het gebouw, de gesprekken over de kunst en natuurlijk het verkopen ervan kortom het contact met de mensen. Net als vroeger, toen ik onder andere werkte als receptioniste in een hotel, in de optiek bij de Brilmij (dat heet nu Pearl) en als zelfstandige in de horeca.